ULTIMA ORA! Prima țară din Europa care renunță la toate restricțiile COVID. Oamenii își recapătă de azi viața de dinaintea pandemiei

Danemarca e prima țară din Europa care ridică toate restricțiile anti-Covid de pe 10 septembrie mulțumită ratei de vaccinare.

Danezii revin la viața dinainte de pandemie. Nu vor mai fi nevoiți să poarte măști de protecție, nu mai au nevoie de pașaport sanitar, iar angajații revin la birouri. E permisă și organizarea evenimentelor cu zeci de mii de fani.

“Cu siguranţă suntem în avangardă noi, cei din Danemarca, deoarece nu mai avem nicio restricţie, am trecut de cealaltă parte a curbei pandemiei graţie implementării campaniei de vaccinare”, a declarat Ulrik Orum-Petersen, promotor în cadrul Live Nation

Sâmbătă, această companie organizatoare de spectacole a programat un concert sold-out cu 50.000 de spectatori, o premieră pentru Europa, unde multe ţări sunt în continuare afectate de restricţii. Pe 4 septembrie, Live Nation organizase deja un prim festival la Copenhaga, denumit “Revenirea la viaţă” şi care a reunit 15.000 de persoane.

“Să mă aflu în mulţime, să cânt la fel ca înainte, toate aceste lucruri aproape m-au făcut să uit de COVID-19 şi de tot ce am trăit în ultimele luni”, a declarat Emilie Bendix, o tânără de 26 de ani care a fost prezentă la acel concert.

Danemarca a fost una dintre primele țări care a impus un regim de semi-lockdown încă din martie 2020.

S-au luat atunci măsuri precum închiderea școlilor și a magazinelor cu produse neesențiale. După o primă relaxare a măsurilor câteva săptămâni mai târziu, autorităţile

au reimpus treptat restricţii începând din august 2020 şi un semi-lockdown de Crăciun. Ulterior, ţara s-a redeschis gradual, odată cu introducerea în aprilie a paşaportului sanitar.

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) consideră că una dintre particularităţile din Danemarca este relaţia de încredere care există între autorităţi şi populaţie în ceea ce priveşte strategia de combatere a COVID-19.

“La fel ca multe ţări, Danemarca a implementat, pe întreaga durată a pandemiei, măsuri sociale şi de sănătate publică pentru a reduce transmiterea virusului, dar, în acelaşi timp, s-a bazat pe scară largă pe indivizi şi pe comunităţi pentru ca rezidenţii să respecte de bună voie recomandările Guvernului”, a declarat Catherine Smallwood, directoarea biroului de urgenţe din cadrul OMS Europa.

Ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, a dat asigurări la sfârşitul lunii august, când a spus că guvernul de la Copenhaga “nu va ezita să acţioneze cu rapiditate dacă pandemia va ameninţa din nou funcţiile esenţiale ale societăţii”.

Pentru autorităţile daneze, această revenire la viaţa de dinainte de pandemie trebuie să fie însoţită de respectarea strictă a măsurilor de igienă şi de izolarea bolnavilor de COVID-19. scrie romaniatv