Ordonanta care interzice cumulul pensie-salariu este neconstitutionala

Consiliul Legislativ a spus că proiectul care elimină cumulul pensie cu salariul la stat, în forma actuală, ar fi neconstituţional şi ar fi foarte dificil de adoptat în Parlament, tocmai pentru că modifică foarte multe legi. Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că vor fi văzute argumentele, dar „Consiliul Legislativ nu este Curtea Constituţională”.

„Consiliul Legislativ nu este Curtea Constituţională. Sigur că vom vedea argumentele care au fost folosite de Consiliul Legislativ şi vom vedea dacă există sau nu există astfel de temei de a considera neconstituţională o prevedere sau alta. Cert este că din punctul nostru de vedere, este necesar un astfel de proiect de lege pentru că nu este normală cumularea pensiei cu un salariu în sectorul public”, a spus Orban.

Acesta a dat exemplul de pensionări care se fac la 45 – 50 de ani, apoi cei aflaţi la pensie revin imediat în administraţie sau alte funcţii de stat şi câştigă şi salariu, şi pensie.

„Sigur că forma finală trebuie să respecte şi alte decizii ale CCR cu privire la alte speţe similare şi că trebuie să facem legea mai solidă din punct de vedere constituţional ca să poată să reziste unui eventual atac la CCR”, mai spune Orban.