MARE SARBATOARE! Calendar ortodox 22 septembrie 2021. Sfântul Foca, făcătorul de minuni

Calendar ortodox 22 septembrie 2021. În această zi, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Sfințitul Mucenic Foca,

făcătorul de minuni. Sfântul Foca a trăit în timpul împăratului Traian și era originar din orașul Sinope.

În cetatea orașului Sinope era un om numit Pamfil şi avea de soţie pe Maria. Aceştia au născut pe acest fericit Foca, care din tinereţe era plin de darul Duhului Sfânt. Foca avea puterea de a-i goni pe diavoli din oameni şi tămăduia neputinţele.

Ajungând la vârsta bărbatului desăvârşit, pentru viaţa lui cea îmbunătăţită, a fost ales episcop al cetăţii.

Calendar ortodox 22 septembrie 2021
Sfântul Foca, pe care îl celebrăm astăzi, a moștenit iubirea de Hristos de la părinții lui. El a întors mulți oameni de la rătăcirea lor. Totodată, și pe păgâni, de la închinarea către idoli, i-a adus la cunoștința lui

Dumnezeu. Sfântul Mucenic Foca a făcut minuni încă din frageda pruncie, pâna la sfârșitul vieții sale.

Sfântul Foca și-a aflat sfârșitul în chip de vedenie, când un porumbel s-a așezat pe capul său. Pasărea i-a pus o cunună pe creștet și i-a vestit Slava Domnului.

„Acum s-a umplut paharul tău, care se cade a-l bea!”

El a ascultat și a băut, luând sfârsit prin sabie si prin foc. De asemenea, a continuat să facă minuni și după mutarea la Domnul.

Tropar și condac închinate Sfântului Foca

În credința creștină se crede că acest sfânt are puterea de a îndeplini dorințele celor cu sufletul curat și plini de evlavie. Pentru aceasta, credincioșii trebuie să rostească troparul închinat Sfântului Foca.

„De prunc te-ai arătat vas strălucit al Duhului, cel ce te-ai îmbogățit de la El cu darul minunilor. Foca întru tot sfințite, de când ai început a-I sluji Mântuitorului întru cuvioșie și ai băut întru nevoință paharul Lui. O, pe tine te rugăm, mijlocește pentru sufletele noastre.”

Condac închinat Sfântului Foca:

„Ca pre un soare înțelegător al Bisericii de Dumnezeu luminat și purtător de lumină te-a pus pre tine Stăpânul cel prea înalt, mucenice, ca să luminezi mulțimea credincioșilor.

Că viețuirea și nevoințele tale le-a primit ca un mir de bună mireasmă, Cel ce singur este milostiv.”