Raed Arafat, despre obligativitatea certificatului verde pentru românii care merg la restaurante, mall-uri și nunți: „Avem legea”

Certificatul verde digital, care atestă vaccinarea împotriva Covid-19, testarea, sau trcerea prin boală, ar putea fi obligatoriu la intrarea în mall-uri sau restaurante, dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern în acest sens, potrivit lui Raed Arafat. Șeful DSU spune că autoritățile iau în calcul această posibilitate, cu scopul de a limita răspândirea coronaviruslui, fără să închidă localurile.

Raed Arafat susține măsura certificatului verde, cel puțin pentru localitățile cu incidența de peste 3 la mie
Raed Arafat a precizat că legea funcționării certificatului verde în România există, însă trebuie adăugate reglementări referitoare la utilizarea lui în restaurante sau mall-uri.

„Asta poate să fie la nivel de Hotărâre de guvern, Legea deja a fost emisă, trebuie doar normele de aplicare a legislației. Legea fost emisă printr-o ordonanță d eurgență care permite utilizarea certificatului verde în interiorul României”, a precizat Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat a precizat că această măsură ar putea fi aplicată cel puțin în cadrul localităților unde incidența este de peste 3 la mia de locuitori.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Totodată, șeful DSU a explicat că măsura certificatului verde pentru anumite activități a fost adoptată de mai multe țări europene.