Țara unde nevaccinații sunt arestaţi, dacă ies din casă

Președintele a declarat că cei care vor părăsi locuințele și sunt nevaccinați vor putea fi arestați. Directiva este valabilă la nivel naţional şi a cerut populaţiei să urmeze instrucţiunile autorităţilor.
Vaccinarea anti-Covid nu este obligatorie în Filipine

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a ordonat liderilor comunităţilor din întreaga ţară să îi urmărească şi să îi aresteze pe toţi cei nevaccinaţi împotriva coronavirusului care ies din locuinţe.

Autorităţile din regiunea capitalei impuseseră deja noi restricţii privind deplasările şi activităţile persoanelor nevaccinate, cărora li se permite să îşi părăsească locuinţele doar în scopuri esenţiale.

„Ordon acum conducătorilor să îi caute pe cei nevaccinaţi şi să le ceară pur şi simplu sau să le ordone să nu iasă. Iar dacă refuză, dacă iese din casă şi umblă prin comunitate, pot fi reţinuţi. Iar dacă refuză, atunci conducătorul fiind o persoană cu autoritate, este în drept să îl aresteze pe cel recalcitrant. Aceste măsuri referitoare la nevaccinaţi sunt luate pentru a ne proteja populaţia, deoarece lipsa vaccinului îi periclitează pe toţi”, a spus preşedintele la o şedinţă cu grupul operativ împotriva COVID-19.

Rata de vaccinare în Filipine, țara cu peste 100 de milioane de locuitori, este mai mică de 50%.

Franța îi va exclude pe nevaccinați de la viața socială, chiar dacă nu au Covid

Și în Europa au fost luate măsuri ce îi vizează pe cei nevaccinați, dar nu sunt puțin mai blânde. Parlamentarii francezi au adoptat proiectul de lege care transformă certificatul sanitar într-un certificat de vaccinare, excluzând persoanele care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului de la viața socială.

Cinci milioane de francezi sunt în continuare nevaccinați împotriva COVID.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că vrea să-i „enerveze” pe cei care nu sunt vaccinaţi, într-o remarcă tăioasă, care a stârnit reacţii dure din partea rivalilor din opoziţie, cu mai puţin de 4 luni înainte de următoarele alegeri prezidenţiale.

„Pe cei nevaccinaţi, chiar vreau să-i enervez. Şi astfel, vom continua să o facem, până la sfârşit. Aceasta este strategia”,

El a adăugat că autoritățile au obligația de a impune restricții pentru persoanele nevaccinate, pentru a-i proteja pe cei peste 90% dintre francezi care sunt vaccinați.

Franţa a instituit anul trecut un certificat verde care împiedică persoanele care nu au un test PCR sau o dovadă s vaccinării să intre în restaurante, cafenele şi alte locuri. Guvernul vrea să îl transforme într-un certificat de vaccinare, ceea ce înseamnă că doar cei vaccinaţi îl pot obţine.

„Nu îi voi trimite la închisoare, nu îi voi vaccina cu forţa. Aşa că trebuie să le spunem: de la 15 ianuarie, nu veţi mai putea merge la restaurant, nu veţi putea bea o cafea, nu veţi putea merge la teatru, la cinema…”, a declarat președintele francez.